2010. november 6., szombat

Pesto: Piatto Italiano

Többféle szószt hívnak pestónak, közös vonásuk a törés-zúzás, hiszen az olasz pestare igéből származik a nevük, mely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal. A pesto maga a mozsár, melyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik. Sok mindenből készülhet pesto, a lényeg a harmónia. Lehet benne olajos mag (a fenyőn kívül dió, mandula, pisztácia), fűszernövény (bazsalikom vagy  menta, zsálya) esetleg zöldség (spenót, paradicsom) és sajtféle (parmezán, ricotta).
A legkedveltebb pesto fajta, a genovai az olaszok szerint csak mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől megkeseredik, szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk grana padanót, vagy pecorinót.
A bazsalikomszárról
2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk és a sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan adjuk hozzá az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt, megborsozzuk, tálaljuk. Egy-két hétig eláll a hűtőben, de jégkockatartóban fagyaszthatjuk is. A legelterjedtebb pesto fajta a genovai pesto (Pesto alla genovese), de ismert és közkedvelt a szíciliai is. A szícilia (Pesto alla siciliana) aszalt paradicsommal készül, van benne ricotta és fenyőmag helyett dió vagy mandula. A calabriai pesto piros kaliforniai paprikát és borsot tartalmaz.
A gasztrokultúra fejlődésével őrületes pesto láz tört ki, egyre többen készítünk pestót petrezselyemből, friss korianderből, spenótból, rukkolából, de a vagányabbak biztosan kipróbálták már a pitypang és a medvehagyma pestót is.A spenót és pitypang esetében forrázzuk, majd szűrjük le az alapanyagot, és ezután adjuk hozzá a diót vagy fenyőmagot.
Az olasz pestók távolabbi rokonai a francia pistou és a persillade. A pistou (ejtsd: pisztu) a fokhagyma, bazsalikom és olíva olaj keveréke. Elsősorban Provence-ban fogyasztják tésztával vagy kenyérre kenve, de kedvelt a minestrone leveshez hasonló Soupe au Pistou (pisztus leves), melyben fehér és zöldbab, paradicsom, nyári tök, burgonya és vermicelli (a spagettinél vékonyabb tésztafajta) is van.

forrás , forrás2:mindmegette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése