2010. október 12., kedd

Sorrento: Limone, Storia, Natura, Bellezza

Sorrento egy kb. 16500 fős kikötőváros Campania régióban, a Nápolyi-öböl partján. Egyenletes, enyhe éghajlatánál és gyönyörű fekvésénél fogva számos külföldi látogatja és választja téli lakóhelyéül. A Nápolyból induló Circumvesuviana vasútvonal végállomása, ezen az útvonalon van Pompei is. Elérhető hajóval is Nápolyból, illetve Ischia és Capri szigetére is el lehet hajózni. Sorrento híres a limoncellójáról ami citrom, alkohol, víz és cukor keveréke, nagyon sok helyen termesztenek  egyébként citromot. Itt született Torquato Tasso, a Megszabadított Jeruzsálem című barokk eposz szerzője, akinek tiszteletére márványszobrot emeltek és róla nevezték el a fő teret is. A 19. század óta a város gazdasága töretlenül fejlődött, kezdetben a mezőgazdaságnak és kereskedelemnek köszönhetően. Napjainkban már a turizmus a gazdaság vezető ágazata, hiszen Sorrento az egyik legkedveltebb olaszországi turistacélpont. 

Meredek hegyoldalak, nagy szint különbségek, gazdag történelem és természeti környezet, a Vezúv közelsége teszi különlegessé ezt a helyet. A Piazza Tasso-n lévő étterem nagyon jó és hangulatos, télen is kint iszogattak a teraszon az olaszok. Ehhez közel van a Valle dei Mulini vagyis egy mély völgy amiben egy régi malom található, nappal és éjszaka is hihetetlen látvány. Van ott egy parkoló is ugyanezen a néven, ha a parkoló meg van akkor már meg lesz a malom is. Viszont egy valami ami zavaró és nekem kicsit érthetetlen, az hogy az olaszok mindig autóznak...reggel...délben...este... és a keskeny utakon így elég nagy dugók alakulnak ki. Szerintem nagyon szép vidék én teljesen beleszerettem és bármikor visszatérnék. Mi itt a Casa Mazzola-ban laktunk, ami szintén hozzájárul a pozitív élményhez. Szerintem nagyon szuper hely, de csak azoknak ajánlom, akik autóval vannak és nem hotel színvonalt várnak, hanem igazi szívélyes olasz vendéglátást. Februárban 60 euro/szoba/éjszaka laktunk itt. Luigi igazi művész és remek házigazda volt.

Sorrento (Neapolitan: Surriente) is a small town in Campania, southern Italy, with some 16,500 inhabitants. It is a popular tourist destination which can be reached easily from Naples and Pompeii, as it lies at the south-eastern end of the Circumvesuviana rail line. The town overlooks the Bay of Naples as the key place of the Sorrentine Peninsula, and many viewpoints allow sight of Naples itself, Vesuvius and the Isle of Capri.

The Amalfi Drive (connecting Sorrento and Amalfi) is a narrow road that threads along the high cliffs above the Tyrrhenian Sea. Ferry boats and hydrofoils provide services to Naples, Amalfi, Positano, Capri and Ischia. Sorrento's sea cliffs and luxury hotels have attracted famous personalities, including Enrico Caruso and Luciano Pavarotti. Sorrento is famous for the production of limoncello, a digestif made from lemon rinds, alcohol, water and sugar. Other agricultural production includes citrus fruit, wine, nuts and olives. Wood craftsmanship is also developed.
We slept in Casa Mazzola which has nice and large rooms with little kitchenette and terrace. 60 euro/night/room in february. I suggest to go by car because its a bit far from Sant Angelo or Sorrento but the view from the terrace is amazing. Wonderful experience.


 a Vezúv


kilátás az erkélyről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése