Az olasz konyha sokszínű és tájegységenként változó északon például érezhetjük a német konyha hatását, sok tejszínt, vajat használnak és jellemző a leveles tészta. Trentino-Alto Adige tartományban és Friuli-Venezia-Guila-ban a rétes a jellemző. Húsvétkor például presnitz nevű kandírozott gyümölcsökkel töltött rétest készítenek.
Valamint nagyon kedvelt még a gesztenye is pl. castagnoli con crema, castagnaccio, torta di pasta alle castagne.
Ezenkívül a taglietelléből készült totrák: torta di tagliatelle és torta di riso (rizstorta) is népszerű, ezek a desszertek nem épp arról híresek, hogy kalóriaszegények.
Tiramisut Venezia tartományban készítettek először.
Toscanában a Panforte és a "szegényes" édességkínálat a jellemző.
Piedmont jellegzetessége a Panna cotta és a Bonét.
Valle d Aosta tartományban szintén ez jellemző, itt a legismertebb talán a Montebianco (vagyis Montblanc).
Abruzzo-ból származik a Parrozzo, ami polentából vagyis kukoricalisztből készül.
Lefelé haladva a gelati és a sorbetti, ricotta kandírozott gyümölccsel. Míg északon a mascarpone délen a ricotta jellemző. Nápolyban készítik a Rum babát. Szardínia a mézes édességekről híres. Szicíliában szinte minden cukrászdában találhatunk marcipánt vagy marcipánból készült gyümölcsöket, valamint a pasta reale-t. Calabria két jellegzetessége a cannoli és cassata.
kép3, kép4,kép5,kép6,
kép7 kép8 kép9 kép10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése