2010. december 8., szerda

Mi piacere: Cinque terre

A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Portovenere és Levanto települések között. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare.
A partvidék része a Cinque Terre Nemzeti Parknak, amely magába foglalja Levanto és La Spezia egyes részeit is. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja.
Az ókor óta lakott vidék, de gazdasági fejlődése a 13. században indult el, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi szálaknak köszönhetően a mezőgazdasági termelés is újabb lendületet kapott, különösen a borászat, amely a vidék hírnevét is megalapozta. A 20. század végén fellendülést hozott a vidéken a modern infrastruktúra kiépítése, valamint a vidék bekapcsolása a turisztikai életbe. Ezt elősegítette, hogy a Cinque Terrét az Unesco felvette a Világörökség listájára. Gazdaságát a borászat (megfigyelhető a teraszos szőlőművelés módja) , halászat és természetesen a turizmus jelenti. A statisztikák szerint évente több mint 15 millió turista látogatja meg a vidéket, legtöbbjük csak egy-egy napot tölt el vidéken.
5 euros cinque terre cardot kell venni és akkor bejárható az egész vidék, plusz a buszokat is lehet használni ingyen. Vonattal a legkönnyebben megközelíthetők a falvak (gyors és gyakran jár), autó behajtás korlátozott ( Monterosso) illetve egyes helyekre nem lehet behajtani. Hajóval is lehet utazni, kivétel Corniglia nem rendelekezik kiötővel. Mi La Speziában laktunk, a 4 passi de la mare-ban ami magánszállás, egy nagy lakás 4 szobával és saját fürdővel, főzni nem lehet. A házigazdák nagyon rendesek, bár mi mindig Adriánával találkoztunk, aki nem sokat beszél angolul, de így is elmagyarázott mindent érthetően :) 80 euro volt egy éjszaka és reggelit a közeli bárban kaptunk. Az éttermek nagyon jók érdemes kipróbálni többet is, a fritti di mare kihagyhatatlan! :) Bár nem a legszebb olasz városok egyike, de szerintem rendkívül hangulatos és abszolút pozitív hogy kevés a turista, nem úgy mint a Cinque Terrén :)
forrás:wikipedia









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése