2011. január 13., csütörtök

Pizza

Az eddigi legjobb pizzatészta receptem :)
374 g liszt
180 g 20 fokos víz
60 g olívaolaj
10 g élesztő
10 g só

Az élesztőt kevés cukros tejbe morzsolom, majd hagyom 15-20 percet állni. Fontos hogy a tej se túl meleg se hideg ne legyen, mert akkor nem működik rendesen az élesztő benne. Ha van rá időnk/ energiánk akkor a lisztet is tegyük melegebb helyre, mert ez szintén elősegíti a tészta későbbi kelését. Gyúródeszkán is gyúrhatjuk vagy nagyobb tálba beletesszük a lisztet közepén kis lyukat alakítunk ki és beleöntjük az élesztőt kicsit keverünk rajta majd jöhet az olaj és a víz. A sót csak a legvégén adjuk hozzá, de jól belegyúrjuk. kb 10 perc alatt összeáll, ha jók az arányok, a tészta akkor jó ha puha és ruganyos. 20 percet keltetjük meleg helyen, majd elkezdhetjük kinyújtani. Nekem ez az adag két nagy tepsibe elég, ha kerekre formázom.

Locatelli-s könyv alapján ezek mini pizzák lesznek és bagna cauda mártást készít hozzá. Én nem kifejezetten rajongok a szardelláért, úgyhogy sima paradicsomos olivás mártást csináltam a tetejére.
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál tej
1 kisebb szardellakonzerv
1 diónyi vaj
Fokhagymát és tejet felforraljuk, majd főzzük amíg meg nem puhul. A szardellát kevés vajjal és olajjal a tejes lábos fölé tesszük és addig keverjük amíg fel nem olvad. Áttörjük, majd összekeverjük.
Feltét:
olívabogyó
koktélparadicsom

7-10 percig sütjük, míg aranyszínű nem lesz tálaláskor meglocsoljuk a szardellamártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése